K úsporám a vztahům ve Vimperku.

10.10.2010 14:46

 

(Tento článek byl cenzurou vyřazen z posledních Vimperských novin 10/2010 jako nevhodný.proč zatěžovat Vimperáky pravdou.Je tu vůbec radnice a MĚKS pro nás nebo my pro ně?Opravdu se v tom nevyznám.)T.K.

 

Dne 9.září t.r. naše společnost obdržela od ředitele Městského kulturního střediska /dále MěKS/ pana Pulkrábka e-mail, kterým zrušil jediné své 2 předchozí objednávky nájmů prostor v Kulturním domě Cihelna konkrétně na Ples města a dětský Maškarní bál. V příštím roce tak v sále, který je ve své kategorii zdaleka nejlepší v celém Jihočeském kraji, Město Vimperk a jím řízené organizace nebudou pořádat žádnou akci. Jako důvod jsou uváděny úspory plánované v příštím roce. Je pochopitelné, že ve stávající obtížné ekonomické situaci je zapotřebí výdaje pečlivě rozvažovat a zvažovat, co a kde uspořádat. Méně pochopitelné ale je, že z důvodu úspor MěKS zrušilo v KD Cihelna konání Maškarního bálu pro děti – hojně navštěvované akce, kterou v daném rozsahu z kapacitních důvodů nelze na Vimpersku nikde jinde pořádat a která díky své hojné návštěvnosti ani nemůže být nijak významně ztrátová, pokud dokonce není zisková. Nevíme, zda se Maškarní bál nebude konat vůbec, a děti tak přijdou o jednu z akcí, na kterou se těšily, kde se mohly v bezpečí vydovádět a setkat se svými vrstevníky z celého Vimperku, nebo zda bude uvedená akce přesunuta do jiného nutně mnohem menšího sálu a přeměněna na akci pouze pro některé. V obou případech je to pro děti, jejich výchovu i pro kulturní život ve Vimperku škoda.

Poněkud jiná situace je u Plesu města. Při jeho loňských 160 platících návštěvnících je možné ples uspořádat např. v sále MěKS, který má kapacitu až 200 osob. Další možností je uspořádat ho v hotelu Zlatá hvězda, jehož sál má kapacitu jen 130 osob včetně hudebníků, ostatních účinkujících a obsluhy. Značná část návštěvníků by si tak musela ples užívat v přilehlé vinárně a vzdálené restauraci jakožto kompenzaci nižšího nájemného daných prostor oproti větším a bezpečnějším prostorám v KD Cihelna, u nichž je nájemné vyšší. Každý dělá co umí a co se mu dovolí. Myslím si ale, že by bylo vhodnější zamyslet se nad tím, proč po předčasném odchodu paní starostky Stanislavy Chumanové tak výrazně /o téměř 50 % / poklesla návštěvnost Plesu města a proč se opět začíná projevovat určitý odstup mezi vedením města a s ním spjatým okruhem lidí a běžnými občany. Při vyšší návštěvnosti by rozpočet Plesu města mohl být vyrovnaný či dokonce ziskový i při jeho pořádání v KD Cihelna.  Proč v kulturní oblasti jsou lidé směřováni k bažinám na Vodníku či do sálu hotelu Zlatá hvězda, který je menší a méně bezpečný než sál MěKS? Není to náhodou tím, že Vodník patří rodině radního pana Ing.Martina Paštiky a hotel Zlatá hvězda, patřící  společností GSI INVEST s.r.o. se sídlem v Praze, kterou vlastní manželé Jolana a Zdeněk Kutilovi, v nájmu provozuje pan Zdeněk Kutil, který má blízko k panu starostovi ?

  

                                                                                                        

  Ing. Milan Straka

  jednatel společnosti

  Coating CZ, s.r.o.    

 

 

 

Kontakt

Vimperske Noviny

vimperskenoviny@seznam.cz

Vimperk
385 01

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode