Milan Straka: K domům č.57 a 58

08.11.2010 01:56

Po nějaké době jsem se opět dostal k diskusi vedené na těchto stránkách. Projevuje se v ní jev, se kterým se bohužel často setkáváme při našich aktivitách a to nejen ve Vimperku – neznalost práva, nepochopení zákonných předpisů a neporozumění důvodů pro jejich přijetí. Stručně:
Z dokumentů předložených na tomto webu jasně vyplývá, že starostu pana Mgr. Pavla Dvořáka nelze vinit z toho, že vydáním obou zmíněných domů způsobil městu škodu ani že zhoršil jeho postavení v případných soudních sporech.
Vydání majetku /ani jeho držba/ nezpůsobují změnu vlastnictví. O tom, že domy připadají do vlastnictví pan Petera Klaubera rozhodl Okresní soud v Prachaticích v dědickém řízení. Pokud v tom někdo selhal, a předložené dokumenty týkající se dohody mezi ČSSR a Velkou Británií tomu nasvědčují, tak to byl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových /ÚZSVM/. Město by z toho mohlo být viněno pouze tehdy, pokud by bylo ÚZSVM zplnomocněno k jeho zastupování v soudním dědickém řízení. Přijetí případného zplnomocnění městem by mělo být podmíněno /doplněno/ dohodou o úhradě nákladů spojených se zastupováním ÚZSVM.

Žaloba na určení vlastnictví obou nemovitostí podaná městem 31.1.2010 podléhá stejnému režimu. Pokud město není zplnomocněno ÚZSVM, tak nejspíš neprokáže oprávněný zájem a žaloba bude smetena a veškeré náklady půjdou k tíži města.

Mé stanovisko k případu domů č.57 a 58, i to, že ho tady takto zveřejňuji, zřejmě mnoho lidí překvapí. Pevně však věřím, že účelem ani cílem této diskuse není očerňování žádné osoby. Proto jsem považoval za nezbytné upozornit ostatní účastníky na právně relevantní fakta. Postupuji tak i při svých jiných aktivitách. Přinejmenším někteří z účastníků či čtenářů této diskuse s tím mají osobní zkušenost.

Nic z dříve uvedeného však nemění můj názor, že pan Mgr. Pavel Dvořák by neměl být v dalším období starostou.
V kauze výše uvedených domů stojí za povšimnutí jiná skutečnost a to, proč byly jejich nájemcům přednostně nabídnuty jiné byty. Nový vlastník vyprázdněním domů získal nemalou výhodu ocenitelnou v řádu milionů Kč. Nevím, třeba za to obci něco sliboval.
 

Kontakt

Vimperske Noviny

vimperskenoviny@seznam.cz

Vimperk
385 01

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode